Entre la localitat medieval de Pals i Palau Sator, a la comarca gironina del Baix Empordà, es localitza l’Estany de Pals, un indret que històricament ha viscut del conreu de l’arròs. Avui en dia, hi ha una família hereva d’aquella tradició, que continua cultivant l’arròs com s’ha fet tota la vida, seguint mètodes agroambientals molt restrictius amb l’ús de pesticides i productes químics. El resultat és un producte bo i sa que recupera els sabors ancestrals, amb una aroma i una textura úniques, de la manera que ens agrada al Restaurant Mifune Neko.

L’empresa Arròs l’Estany de Pals cultiva, elabora i envasa l’arròs de forma artesana, natural i sense cap producte químic. Des del cultiu, la collita i l’assecatge al sol, estalviant energia i sense contaminar el medi ambient, fins a l’elaboració i molta dels grans i l’envasat artesà al buit.

Un altre dels aspectes que ens encanten d’aquesta empresa familiar és la seva aposta per recuperar varietats autòctones d’arròs de la zona. Actualment comercialitzen les varietats Bomba, Nembo, Bahia, Integral, Carnaroli, d’origen italià, i l’arròs biològic Akita Komachi, provinent del Japó.

L’arròs Akita Komachi de l’Estany de Pals és molt especial: conreat sense adobs químics, ni cap tipus de pesticida; sembrat, trasplantat i herbejat a mà com feien els avantpassats. S’asseca al sol i s’elabora amb un molí importat del Japó. Aquest arròs, arribat de Girona, respectuós amb l’entorn i treballat com s’ha fet tota la vida, és la base de les especialitats japoneses de Mifune Neko. La seva excel·lència ens incentiva.

Foto: Arròs biològic Akita komachi d’Arròs Estany de Pals